

Andrea Martín Escribano
Aida Parra Martín
Júlia Trias Vilallonga
CIÈNCIES SOCIALS 1
Meriam Boulahrouz
DIARI DE REFLEXIÓ
23/11/2020
Com a grup, volem remarcar que la primera activitat que hem creat ha tingut, per nosaltres, uns resultats força positius, ja que hem aconseguit fer tot allò que ens havíem proposat.
Principalment, a través d’aquesta proposta d’idees prèvies, hem volgut crear activitats útils i significatives perquè l’alumnat de cicle superior es familiaritzi amb els conceptes sobre la temàtica del consum responsable de manera agradable, motivadora i atractiva. A partir del qüestionari i del Kahoot que hem creat, volem que els infants demostrin quins coneixements tenen dels continguts que es tractaran al llarg de la proposta i així, el professorat podrà comprovar el nivell de cada estudiant. A més, hem proposat que l’última activitat giri entorn un debat perquè els infants es desenvolupin de manera crítica i expressin les seves opinions i idees, tot contrastant-les amb la resta de companys i companyes.
El producte final d’aquesta primera activitat s’ha vist reflectit tal com havíem pensat, gràcies al bon clima de treball que hem creat. Des d’un principi, ens hem organitzat individualment i grupalment per desenvolupar les diverses tasques; hem sigut coherents davant les diferents opinions i ens hem entès en tot moment.
Tenim molt present que la realització d’aquest treball ens ha de servir per aprendre a crear una proposta didàctica, però també creiem que comporta la creació d’activitats, materials i recursos perquè tant nosaltres en un futur, com altres docents, puguin aprofitar les eines que proporcionem per tractar el tema del consum responsable a les aules. És a dir, volem oferir recursos útils per tal que tothom que vulgui, pugui aprofitar-los.
Seguim treballant amb moltes ganes!
7/12/2020
Generalment, la segona activitat que hem elaborat per treballar el consum responsable creiem que és molt encertada i ajuda a desenvolupar diverses habilitats dels infants.
Primer de tot, vam creure adient afegir una competència relacionada amb la interpretació de mapes i el moviment per un territori a partir d’aquests suports. Així doncs, l’activitat es basa a realitzar un seguit d’enquestes a diferents persones del poble en uns llocs en concret, els quals hauran d’escollir els infants i hauran de situar-los en el mapa. Seguidament, la nostra intenció és que l’alumnat analitzi tots els resultats obtinguts de les enquestes i ho hem proposat, ja que d’aquesta manera aprenen a recollir les respostes de cada persona i fer una reflexió a partir d’aquestes.
Per últim, hem volgut que suggerit que creïn una presentació de PowerPoint on s’exposin les conclusions; d’aquesta manera l’alumnat aprèn a utilitzar diversos suports tecnològics i s’acostuma a parlar en públic, així com a expressar-se amb claredat. Abans d’acabar, convé destacar la importància que hem donat a un debat final per tal que els alumnes, conjuntament, valorin les conseqüències que poden tenir les accions dels ciutadans que han entrevistat i les repercussions que aquestes poden originar en un futur.
Quant a grup ens hem sabut organitzar molt bé les tasques; ens vam trobar un dia per vídeo trucada i vam decidir com enfocar la segona activitat. Un cop vam tenir clar què fer, ens vam repartir la feina, de manera que cadascuna ha desenvolupat un apartat diferent. Per guiar-nos i no deixar les coses pel final, ens posem una data límit per fer la part que ens pertoca a cadascuna i un cop totes hem fet el nostre treball fem una trucada i ho posem en comú per comentar la feina.
Treballem fort per poder aconseguir els nostres objectius!
03/12/2020
En aquesta tercera entrada del diari volem explicar breument el procés que hem dut a terme per realitzar la tercera i última activitat de la proposta.
Ens vam reunir a la sala de Skype que vam crear, per organitzar les tasques i repartir-nos la feina. Aquesta última activitat ha sigut fàcil de realitzar-la, ja que des d’un principi teníem força clar com encaminar-la, per tant, només vam aclarir algunes idees finals. L’activitat que hem suggerit està pensada perquè els infants, a través de la consciència que hi han pres en relació amb el consum responsable, facin una petita reflexió simulant un cartell informatiu, el qual es penjarà per algunes zones del poble, entre altres. D’aquesta manera, l’alumnat plasmarà de forma original i lliure en una cartolina, alguna idea escrita en forma de frase per involucrar a la resta de població a actuar responsablement; consumint de forma ètica i social; i tenint cura dels recursos que ens proporciona la nostra Terra.
Com a grup hem treballat a parts iguals i en tot moment ens hem entès molt bé. Totes hem aportat grans idees que han servit, segons valorem nosaltres, per obtenir uns bons resultats. La feina l’hem repartit equitativament i ens hem ajudat mútuament en la realització de totes les activitats.
17/01/2021
Després d’haver llegit les diverses valoracions dels grups, hem decidit no canviar ni afegir res en el nostre blog. El motiu ha sigut, a més de tenir opinions contradictòries, perquè després de comprovar els diversos ítems d’avaluació que ens ha proporcionat la professora Meriam sobre el blog, hem cregut que estaven tots inclosos i ben detallats.
Pel que fa a l’opinió que dóna un grup sobre la falta de pautes en l’activitat de ciutadania i valors, creiem que en l’activitat corresponent hi ha les pautes necessàries per entendre els diversos objectius que volem fomentar a partir d’aquesta així com, pensem que la manera que hem utilitzat per explicar-la dóna pas a una bona comprensió.
D’una banda, referint-nos a la mateixa activitat anterior, hem rebut una valoració on es deia que la proposta no dóna lloc a la reflexió de l’alumnat. Des del nostre punt de vista, vam crear aquesta activitat per poder fomentar el pensament crític dels infants on a partir de la creació de pòsters podien reflexionar sobre el que havien après després de totes les activitats i escriure frases o paraules (també dibuixos si volien) per donar veu al seu criteri arreu de l’escola i al mateix centre educatiu.
D’altra banda, pel que fa a l’aspecte comentat sobre la falta de continguts específics del tema principal, vam crear un mapa conceptual amb paraules clau, el qual per nosaltres suposa una informació sobre els continguts a treballar.
Si fem referència a la crítica relacionada amb la poca argumentació dels temes treballats, nosaltres creiem que hem enfocat bé la temàtica i en tot moment hem deixat especificat en els nostres objectius i en la justificació el que volem intentar aconseguir.
Pel que fa a la crítica d’un grup respecte a l’activitat d’habilitats geogràfiques relacionada amb la falta d’opció d’escollir a l’alumnat, des del nostre punt de vista vam crear aquesta activitat per guiar-los, de manera que poguessin desenvolupar-se sense dificultats. No vam considerar necessari que l’alumne escullis què fer, sinó que vam preferir organitzar una activitat pautada per tal que la realització de l’activitat els resultés enriquidora. Convé remarcar que l’alumnat pot escollir el lloc on fer les enquestes així com a les persones a qui fer-les.
Finalment, en referència a la crítica d’excés de vídeos, és important saber que aquests són necessaris per entendre el tema i que són curts de veure. Per tant, no pensem que en siguin masses i si cal escurçar-los quan es porti a terme l'activitat es farà.